Julkalender 10 december 2016

Julens faror

Vi har samlat information från både Evidensia och Anicura angående julens faror.

Julen är en tid vi ska mysa och ha trevligt med våra familjer. Enligt djursjukhusen är det årets förgiftningshögtid för våra fyrbenta familjemedlemmar. Varje år kommer hundar och katter in som behöver vård av olika slag, för att de fått i sig julmat eller julpynt. I värsta fall kan djuren få livshotande skador – så se upp och få en trygg jul.

Det kan vara frestande att låta fyrbenta vänner smaka när alla andra festar på godsaker. Men julmaten och julpyntet kan vara livsfarlig för djuren och det gäller att se upp. Vanligast under julen är att hunden eller katten får i sig mat som är mindre bra för våra djur att äta. Exempel på sådant de inte ska äta är choklad, julskinka, russin, vindruvor och bulldeg. Under jul och nyårshelgerna ökar både fall av diarré, kräkningar, chokladförgiftningar och bukspottkörtelinflammationer.

  • JULSKINKAN:  Eftersom vi svenskar gärna vill vara nyttiga undviker många av oss de feta kanterna och ger det till våra husdjur istället. Gör inte det! Julskinkan luktar gott och är väldigt frestande. Du bör dock undvika att ge ditt djur för mycket av julskinkan då mat med hög fetthalt kan göra att bukspottskörteln som producerar de enzymer som ska bryta ner maten i tarmen, istället börjar bryta ned sig själv. Hundar och katter som får i sig för mycket av den feta och salta skinkan kan bli mycket sjuka, i värsta fall saltförgiftade.  Förr rekommenderades man att ge hunden eller katten senap med salt för att få den att kräkas. Detta ska dock inte ges då man riskerar att orsaka saltförgiftning på sitt djur.
  • CHOKLAD: Chokladförgiftning är vanligare hos hund än hos katt. Choklad innehåller kakao som innehåller teobromin. Ju mörkare choklad, desto mer teobromin. Hundar saknar det enzym som bryter ner teobromin vilket gör att de riskerar att bli förgiftade om de får i sig en för stor mängd choklad.Det klassiska godiset som hundarna inte ska äta. Ju mörkare chokladen är desto farligare är den då kakao är det ämnet som är värst. Det är självklart en fråga om hur mycket hunden äter och varierar från fall till fall. Mängden kakao är avgörande för att räkna ut hur mycket teobromin hunden har fått. En stor hund klarar generellt en större mängd än en liten hund.Mörk choklad innehåller ca 5-15 mg teobromin per gram choklad. Ljus choklad innehåller ca 2 mg teobromin per gram choklad medan vit choklad knappt innehåller något teobromin alls. En dödlig dos choklad ligger på ungefär 100-200 mg per kilo men förgiftningssymtom kan uppstå redan vid 20 mg per kilo.Symtom som kräkning, buksmärta, ökad törst, inkontinens, skakighet, rastlöshet, salivering och hjärtklappning uppstår inom 4-24 timmar. I värsta fall kan teobrominet leda till döden. Om din hund fått i sig choklad ska du kontakta din veterinär omedelbart. Det är viktigt att hunden får kräkas så snart som möjligt, i allvarliga fall kan din hund behöva skrivas in på djursjukhuset för vätskebehandling samt behandling med aktivt kol.Vissa hundar kan äta en hel Alladinask medan andra får problem efter några bitar. Oftast ger choklad diarré och kräkningar men kan även leda till kramper och hjärtstillestånd.
  • KÖTTBULLAR, LÖKSILL OCH JANSSONS FRESTELSE: Något som katter och hundar inte tål är lök. I alla sorters lök finns toxiner, gifter, som skadar de röda blodkropparna. Om de äter för mycket lök kan det leda till anemi, blodbrist. I vissa fall så pass allvarlig att djuret måste få blodtransfusioner. Symptom kan vara vita slemhinnor, blod i urinen eller matvägran.
  • RUSSIN OCH VINDRUVOR: Vid lussebullbaket är det lätt hänt att russin hamnar på golvet som hundarna gärna hjälper till att städa upp. Orsaken till förgiftning av russin och vindruvor är okänd. Vissa hundar är mer känsliga än andra och kan bli allvarligt sjuka i njursvikt, medan somliga individer inte reagerar alls. De första tecknen vid förgiftning av russin eller vindruvor är kräkningar, diarré och slöhet. Även här är det viktigt att hunden kräks vid ett tidigt skede. Om man vet att hunden eller katten har ätit russin eller vindruvor bör man kontakta veterinär direkt. Många akuta njurskador som orsakats av vindruvor leder till döden och en tredjedel av de som överlever får bestående njursvikt.
  • BULLDEG: Deg jäser i magen och kan ge symtom som påminner om alkoholpåverkan. Lämna alltså inte någon fas av ditt bullbak obevakat. Allt från vinglighet till medvetslöshet kan uppstå. Tillståndet är sällan livsfarligt men kan skapa stort obehag för din hund. Om din hund ätiti deg: Håll den under uppsikt så att den inte skadar sig. En berusad hund kan lätt göra sig illa i exempelvis trappor och på bordskanter. Vissa hundar kan även bli aggressiva när de blir berusade då de är en obehaglig situation för dem.
  • REVBENSPJÄLL: Små benrester som fastnar i mag- tarmkanalen kan leda till smärtsam förstoppning. Det finns fall där förstoppningen blivit så kraftig att man måste öppna upp hunden för att massera tarmarna eftersom främmande benbitar inte tar sig igenom kroppen av sig själva. Det finns även fall där ben fastnat redan i matstrupen och orsakat skador som i vissa fall lett till att djuret varit tvunget att avlivas.
  • NÖTTER: Under julen har många julkorgar med blandade nötter. Nötter är mycket feta och kan leda till bukspottkörtelinflammation men även sura uppstötningar. De absolut farligaste är dock macadamianötter som kan leda till neurologiska problem. Oknäckta nötter kan orsaka problem om hunden sväljer dem eftersom de kan fastna i tarmen. Storleken på nöten i förhållande till djuret har betydelse för om nöten kommer att fastna eller passera magtarmkanalen.
  • JULVÄXTER: Dessvärre är många vanliga julväxter giftiga för våra husdjur. Främst är det katter som råkar ut för förgiftning efter att ha tuggat på växten. Om katten äter på julstjärnor kan det ge symtom som kräkning och diarré samt irriterade slemhinnor som kan svullna, vilket bidrar till svårigheter att svälja, samt ökad salivering. Även Hyacinter, Tidlösa, Mistlar, Amaryllis, Julrosor och Tazetter kan orsaka kräkning och diarré. Symtom vid förtäring av liljor kan vara kräkningar, matvägran samt trötthet och kan vid allvarliga fall orsaka njursvikt hos katt. Liljor är dock ofarliga för hundar.
  • GLITTER OCH PAKETSNÖREN: Oftast är det valpar och kattungar som gillar att tugga på nya, spännande saker. Glitter och snören kan göra att tarmen träs upp och orsaka stopp. Om man vet att det ätit något, ha koll på det allmäntillståndet och åk direkt till veterinär om en försämring uppstår. Symptomen är kräkningar samt mat- och vattenvägran.