20181125_223348

Sara Karlberg

Finns på orten: Kolbäck/Västerås
Lärare / VD / Ägare

Sara Karlberg äger Sociala Tjänstehundar i Sverige AB där Svenska Terapihundskolan ingår. Tillsammans med Helena Eriksson har honskrivit boken Sociala tjänstehundar – Omsorg utan ord samt skapat podden Hälsans Hundar – en podd om sociala tjäntehundar. Sara själv arbetar med sina hundar inom framför allt äldreomsorg och skola

Läs mer

Sara började banan inom djurassisterade interventioner 2008 då hon utbildade sig och pinschern Alfonz till terapihundsteam. De har arbetat på ett stort antal förskolor främst i Huddinge. Där utvecklades även Fadderhundskonceptet vilket är framtaget med fokus på barns empati, respekt och ansvar. Det är ett läromaterial för djurassisterade interventioner som riktar sig mot förskolebarn och skolbarn samt ungdomar. Materialet har allt ifrån samarbetsövningar till målarblad och sagobok där allt är kopplat till läroplanen.
Med start som barnskötare har intresset för arbete med barn bara ökat. Sara tog ett litet sidospår som resulterade i en kandidatexamen i medie och kommunikationsvetenskap samt en utbildning till tv-producent och tv-fotograf. Efter fyra år i tv-branschen styrdes kosan tillbaka till vård, skola och omsorg vilket alltså resulterade ibland annat Svenska Terapihundskolan.

Eftersom utbildning är en passion hos Sara hittar hon ständigt nya ämnen att läsa. I jakten på att vilja vidareutbilda sig inom djurassisterade interventioner fann hon Harcum College och deras kurs Animal Assisted Therapy som hon läste. Lika så har kurser i neuropsykiatriska funktionsnedsättningar avklarats såväl som folkhälsovetenskap, rehabiliteringsvetenskap samt utbildning och undervisning av vuxna. Sara strävar efter att hela tiden hålla sig uppdaterad och ligga i framkant vad gäller relationen mellan människa och hund, det som kallas human-animal bond.

Sara driver Sociala Tjänstehundar i Sverige AB/Svenska Terapihundskolan på heltid och syns ofta ute i sammanhang som berör just sociala tjänstehundar. Hon besöker bland annat IAHAIO’s konferenser både som besökare och föreläsare, och ser samarbete med andra organisationer som den enda vägen för ett mer samstämmigt Sverige när det kommer till att främja sociala tjänstehundar i samhället och inom vård, skola och omsorg.

Utbildningar

Medie & Kommunikationsvetenskap – kandidat examen – Södertörns Högskola
Rehabiliteringsvetenskap – Malmö Högskola
Folkhälsovetenskap – Uppsala Universitet
Utbildning och handledning av vuxna – Malmö Högskola
Instruktörsutbildning – Hundsteg
Terapihundsutbildning – Hundsteg
BPH Beskrivare – Svenska Kennelklubben
Animal Assisted Interventions – Harcum College
Hundens Beteendebiologi – Linköpings universitet

20181124_132009

Nina Fremberg

Finns på orterna Stockholm och Västerås
Lärare/instruktör

Ninas bana började tillsammans med sin bullmastiff Hjärtat då de utbildade sig till terapi- & Skolhundsteam. Nina är terapihundsförare och arbetar idag tillsammans med sina två chihuahuar Bella och Albin. Hon har även Batman, en australian shepherd, som hon hoppas kunna utbilda i framtiden. Just nu jobbar Nina bla på ett boende för personer med Huntington, ett äldreboende samt på ett korttidshem för barn och ungdomar med npf. Nina har även jobbat på förskola i många år och gjort olika läshundsuppdrag bla på bibliotek.

Utbildningar

Nina är utbildad barnskötare, problemhundskonsult & hundinstruktör. Har mycket privatträningar och problemhundsutredningar som man kan boka om man känner att man vill träna själv och där man har möjlighet att få träningen på ”hemmaplan”.

20181125_222522

Helena Eriksson

Lärare / instruktör rikstäckande på specialutbildningar samt administration 

Helena Eriksson bor i Herrljunga och arbetar som lärare på Svenska Terapihundskolan. Hon har också skrivit boken Sociala tjäntehundar – Omsorg utan ord tillsammans med Sara Karlberg. Tillsammans driver de även podden Hälsans Hundar – En podd om sociala tjänstehundar.

Helena är utbildad socionom, terapihundförare, hundinstruktör och beteendekonsult, något hon ser som en fantastisk kombination. Hon har under många år arbetat som instruktör på Kungliga Hundar i Göteborg och håller fortfarande i olika delar av Royal Dog Educations instruktörsutbildningar. Störst del av Helenas arbete gör hon som föreståndare, verksamhetschef och hundförare på Stallyckan i Mark, en verksamhet som framför allt arbetar med personer som tillhör personkrets 1, LSS men även en del med så kallade ”hemmasittare”. Helena jobbar även extra som boendestöd inom psykiatri, LSS och missbruk.

Läs mer

Helenas resa inom arbetet med sociala tjänstehundar påbörjades 2009 tillsammans med afghanhunden Cerberus. Cerberus somnade tyvärr in 2017 och Helenas hundflock består nu av de två afghanhundarna Kali och Zoria samt två bracco italianos, Leelo och Rey.

Hon är mycket aktiv med sina hundar och utöver arbete som social tjänstehundförare tävlar hon aktivt rallylydnad, freestyle, viltspår, jakt och tävlingslydnad. Hon tränar även agility, nosework och id-spår.

Helena går så många kurser som hon har möjligt till, i syfte att fortbilda sig och uppdatera sin egen ryggsäck med verktyg att ha med sig i arbetet som lärare och instruktör.

Utbildningar

Socionomexamen – Göteborgs Universitet
Master i socialt arbete – Göteborgs Universitet
Animal Assisted Therapy – Harcum College, USA
Alternativ kommunikation, AKK – DART
Beteendekonsult – Kungliga Hundar/Royal Dog Education
Diplomerad Hundinstruktör – Hundens Hus
Diplomerad Terapihundförare – Hundsteg
Diplomerad Klickerinstruktör – Kungliga Hundar/Royal Dog Education
Diplomerad Agilityinstruktör – Kungliga Hundar/Royal Dog Education
Diplomerad Rallylydnadsinstruktör – Kungliga Hundar/Royal Dog Education

Stress hos hund – Anders Hallgren
Rädda hundar – Kerstin Malm
Rädda och reserverade hundar – Eva Bodfäldt
Rallylydnad – Christina Lundgren
Rallylydnad – Hanna Nilsson
Stress och aurosalnivåer – Tobias Gustavsson
Tävlingslydnad – Siv Svendsen
Tävlingslydnad – Maria Brandel
Tävlingslydnad – Mona Kjernholm
Tävlingslydnad – Kenth Svartberg
Tävlingslydnad – Niina Svartberg
Tävlingslydnad – Helene Lindström
Tävlingslydnad – Ditte Andersson

Tävlingslydnad – Diana Samuelsson

Tävlingslydnad – Jenny Wibäck
Freestyle – Johanna Allanach, Anja Christiansen
Freestyle – Frida Binette
Tävlingslydnad, från belöning till belöning – Eva Bertilsson

Animals in control – Eva Bertilsson
Jaktapportering – Lena Gunnarsson och Elsa Blomster
M.fl.

20181124_132148

Anna Barnö

Finns på orten Göteborg
Lärare / instruktör

Anna, bor på landet i Ale, norr om Göteborg med sin man och deras tre hundar. Hon arbetar som Hälsopedagog och hundförare inom Vardaga äldreomsorg. Hennes arbetsuppgifter består av både förebyggande och hälsofrämjande aktiviteter för hyresgästerna på ett äldreboende. Annas närmsta kollega är labradoren Majken och tillsammans arbetar de mestadels på remiss men gör också ett och annat enkelt besök som aktivering. I familjen finns också Tollaren Alice samt labradorvalpen Iris – som förhoppningsvis ska bli en fin kollega i framtiden hon också.

Läs mer

Anna beskriver sitt arbete med hund i vården som stimulerande och betydelsefullt och att hon kan göra skillnad där andra insatser går bet. Hon har en kandidatexamen i folkhälsa men har även studerat pedagogik och psykologi samt har en MI-utbildning. Utöver det är utbildad massör och kostrådgivare och har arbetat med hälsa på olika sätt under hela sitt liv.

Nästan all av Annas lediga tid spenderas på hundintresset. Hon tränar och tävlar i Nosework, viltspår, apportering och tycker agility och lydnad är riktigt kul. Anna är utbildad klickerinstruktör via Canis hundskola och arbetade ett par år för Canis innan hon valde att stå på egna ben med företaget Tassvis. Hon har haft kursverksamhet under flera år men har valt att dra ner på det för att arbeta på Svenska Terapihundskolan istället. Hennes stora intresse är beteende och inlärning och hon tycker att klickerträning är fantastiskt. Att fokusera på rätt beteende och att se till så att hunden lyckas blir desto roligare än att göra tvärtom. Och dessutom går ju inlärningen mycket fortare på så sätt, vilket såklart är en bonus.

Anna håller sig uppdaterad inom forskning och älskar själv att gå på kurs för att utvecklas både som människa, hundförare och instruktör.

20181124_132251

Anja Wernersson

Finns på orten Östersund
Lärare / Instruktör

Anja Wernersson bor i Torvalla, Östersund, är gift och har två vuxna barn, ett fortfarande boende hemma. Är från Stockholm. Hon har jobbat inom olika områden i vården under hela sitt yrkesIiv. I botten är hon utbildad undersköterska och mentalskötare, och när hon arbetat inom äldreomsorgen har hon tyckt om att hjälpa de där boende som andra uppfattat som ”besvärliga”. Anja har uppskattat utmaningen att få det att fungera smidigt med dem.

Läs mer

Även när det gäller hundar har Anja en dragning till de där ”besvärliga” hundarna. De som ofta är missförstådda och hanterade på ett sätt som inte fungerat. Hon driver sedan 2004 företaget HundKUL där hon hållit både kursverksamhet så väl som problemutredningar.

Sedan 2014 jobbar hon som lärare för Svenska Terapihundskolan och har även utbildat flera egna hundar till terapihundar. Med sina egna hundar, Dovah (Terapihund) och Pax (utbildas till Th) arbetar hon inom äldrevård och omsorg med flera pass i veckan.

Anja finner arbetet som socialt tjänstehundteam oerhört spännande och stimulerande. Idag går det att boka Anja och Dovah via bemanningsenheten i Östersunds kommun.

20181124_132346

Jennie Nilsson

Finns på orten Kolbäck/Västerås
Administration / Lärare

Jennie träffar du på utbildningarna i Kolbäck/Hallstahammar. Hon är även lärare på den förberedande onlineutbildningen samt handhar viss administration för terapihundskolan. Jennie bor i Västerås där hon arbetar som lärare på ett lantbruksgymnasium med inriktning häst och hund. Hon är utbildad lärare mot tidigare år samt hundinstruktör. På fritiden är hon aktiv i en lokal kennelklubb där hon har olika kurser för hundägare så som agility, lydnad och valpkurser.

Jennie är utbildad besökshundförare tillsammans med sin Flatcoated Retriever, Margoth. I familjen finns även en spanielblandning vid namn Alice och en labrador vid namn Maja.

20181125_222912

Nina Lenngren

Finns på orten Lund
Lärare/Instruktör

Nina bor i Löddeköpinge sedan 14 år tillbaka men kommer ursprungligen från Stockholm. Hon bor tillsammans med sin yngsta son samt två placerade ungdomar, Nina har sedan många år även haft familjehem. På Svenska Terapihundskolan arbetar Nina som instruktör på utbildningarna i Skåne.

Nina är i botten utbildad undersköterska och mentalskötare och har sedan dess även tagit en högskoleexamen i psykiatrisk omvårdnad som fram över kommer omvandlas till en kandidatexamen i socialpsykiatri.

Läs mer

Hundarna som Nina delar sitt liv med är dvärschnauzern Musse samt chihuahuan Nova. Musse är utbildad besökshund under utbildning till terapihund och skolhund, medan Nova fortfarande är ung och så småningom förhoppningsvis ska utbildas hon också.

Utbildningar

Instruktörsutbildning – Attityd hundkunskap, Jenny Marek och Jessica Mann
Beteendeutredare (under utbildning) – Attityd hundkunskap, Jenny Marek och Jessica Mann
Hund 360 – David Selin
Läsa Hund – David Selin
Blodspår som berikning – David Selin
Hundens beteende – SKK
Mera mentalitet – förstå, tolka och påverka hundens beteende. –SKK

Mfl.

SusannaE3

Susanna Emilsson

Finns på orten Stockholm
Lärare / instruktör samt visst administrativt arbete

Susanna bor i Järfälla med sin man, deras två barn och familjens tre hundar.

Susanna jobbar idag som Hundförare på en grundskola i Järfälla kommun där hennes tre samojedhanar Max, Midas och Killen är anställda med henne. I sitt arbete på skolan arbetar de med att stärka eleverna i sina kognitiva förmågor och deras sociala samspel, men även att stötta upp i att nå målen i läroplanen då främst i ämnena Svenska, Matematik och Engelska.

Utöver denna tjänst har Susanna andra uppdrag på skolor i Stockholmsområdet.

Susanna har utbildat sig inom området Pedagogik och har en magisterexamen i Pedagogik som är inriktad på barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Utöver detta är hon även utbildad hundinstruktör, terapi – och skolhundförare.

Läs mer

2016 började Susannas resa inom arbetet med sociala tjänstehundar, resan startade med hunden Max när de gick sin Besökshundsutbildning och utvecklades snabbt till att hon tillsammans med alla tre hundarna idag är diplomerade terapi- och skolhundsteam.

Utbildningar

Magisterexamen i Pedagogik – Umeå universitet
Diplomerad Besökshundsförare – Svenska Terapihundskolan
Diplomerad Terapi-och Skolhundsförare – Svenska Terapihundskolan
Hundinstruktör – Hundsteg Stress hos hundar – Anders Hallgren

55798217_414765325956502_9031287076309434368_n

Merit Skoghammar

Finns på orten Göteborg
Lärare / instruktör

Merit bor i Lidköping och arbetar till vardags som socialsekreterare inom äldreomsorgen.

Hon utbildade sin tollarpojke Viggen till terapihund hos Svenska Terapihundsskolan då hon alltid haft ett stort intresse att lära sig mer om hälsa, välmående och framförallt hundar.

Merit är terapihundsförare och arbetar idag tillsammans med sin tollare Viggen runt om i Skaraborg. De arbetar framförallt inom äldreomsorgen.

Utbildningar

Merit är utbildad hundinstruktör. Hon håller på att starta upp en egen firma för att hålla i hundkurser och privatlektioner, utöver arbetet som lärare på Svenska Terapihundskolan.

Merit har en kandidatexamen i hälsopedagogik med inriktning pedagogik och äldreomsorg.

Utöver det är hon utbildad massör och har arbetat med hälsa på olika sätt under hela sitt liv, främst inom äldreomsorgen.

59967909_325031168191489_6205472270857535488_n

Johanna Rosendahl

Finns på orten Kolbäck samt Finland
Lärare/Instruktör/Administrativt arbete

Johanna är ägare till Finska Terapihundskolan Kb och instruktör på utbildningarna i Finland. För Svenska Terapihundskolan håller hon i skolhundsutbildning och barnbehörighetsutbildning.

Arbetar tillsammans med tollaren Tellus inom skolan med barn med specialbehov, men teamet har även en del uppdrag inom vård och omsorg.

Johanna har även ett stort specialintresse för förebyggande friskvård för hund och driver utbildningsföretaget Nordic School of Dog Education, som främst är verksamt i Sverige, där hon är bosatt. Har tidigare även drivit hundsim och rehab i Vasa, Österbotten.

Utbildningar

Pedagogie Magister

Terapi- och skolhundsförare
Fysioterapeut för hund
Hundmassör
Friskvårdskonsult för hund
Allmänlydnadsinstruktör och rallylydnadsinstruktör