Historien om
Svenska Terapihundskolan

Allt började i Skogås Stockholm 2007. Sara Karlberg jobbade som tv-fotograf vid tillfället men bestämde sig för att arbeta med något mer meningsfullt. Längtan efter att arbeta med människor och djur blev för stor så hon började utbilda sig till hundförare och hundinstruktör. I samband med detta startade hon ett hundcenter i Skogås i en gammal förskolebyggnad som hette Rickardsviksparken. Läs mer nedan…..

Hälsans Hundar

På den tiden arbetade Sara som hundförare på äldreboenden under företagsnamnet Hälsans Hundar, medan hennes uppdrag på förskolor gick under namnet Fadderhunden. Tanken var att skilja på de olika verksamhetsområdena, även om det kanske blev en tankevurpa i efterhand.

Hälsans Hundar var också namnet under vilket de första utbildningarna hölls. Så småningom utvecklades verksamheten till Svenska Terapihundskolan, och Hälsans Hundar fick istället nytt liv som en podcast. Nedan ser du den ursprungliga logotypen samt en bild på Sara tillsammans med sina första terapihundar, Alfonz (mellanpinscher) och Lizzy (dvärgpincher).

Podcasten startade 2018 i samband med att Sara och Helena Eriksson skrev boken Sociala Tjänstehundar – Omsorg utan ord. Avsnitten har släppts med varierande frekvens, då podcasten drivs helt på Sara och Helenas fritid. Målet är dock att få en mer regelbunden publicering framöver.

 

 

Fadderhunden

Fadderhunden var tidigare ett varumärkesskyddat koncept med ett eget organisationsnummer. Idag lever det vidare som en del av våra utbildningar, där vi lär ut metoden och dess många fördelar. Konceptet är särskilt utformat för att främja barns utveckling och innehåller en mängd pedagogiska resurser, såsom färdiga lekar, en sagobok och kreativa målarblad.

När Sara utvecklade Fadderhundskonceptet arbetade hon samtidigt aktivt på flera förskolor i Huddinge kommun. Där såg hon på nära håll vilken positiv inverkan hundarna hade på barnen – både socialt och emotionellt. Intresset för konceptet växte snabbt, och vid ett tillfälle deltog hela 11 förskolor i ett rullande schema där barnen fick regelbunden kontakt med fadderhunden.

Nedan kan du se den logotyp som representerade Fadderhunden under denna tid.

Fortsättningen

År 2012 lämnade Sara Stockholm för att slå sig ner i Västmanland, närmare bestämt i Kolbäck. Flytten innebar en period av intensivt lokalletande, tillfälliga kontorslösningar och inhyrda lektionssalar och hundhallar. Under denna tid hann verksamheten ha allt från ett litet kontor mitt i Västerås till en något större lokal strax utanför staden.

I takt med att behovet av större utrymmen och närhet till naturen växte, riktade Sara blickarna mot landsbygden. Först blev det en bygdegård i Munktorp, därefter en tillfällig lokal i Kolbäck. Tyvärr fick Terapihundskolan flytta igen när fastigheten bytte ägare.

Den stora vändpunkten kom 2020, mitt under pandemin, när Sara fick ett erbjudande om en lokal i Strömsholm. Byggnaden, ett gammalt värdshus, var i stort behov av totalrenovering. Efter en väntetid på 1,5 år och ytterligare en period i tillfälliga lokaler på Strömsholm, stod den nyrenoverade lokalen äntligen klar – specialanpassad för utbildning och träning av hundar.

På bilden ser du Strömsholms slott, som ligger i samma historiska område där Terapihundskolan nu har sin hemvist.

Om Sara

Sara Karlberg (fd Didriksson) född och uppvuxen i Östersund Jämtland. Flytt ner till Stockholm 2000 där hon träffade sin nuvarande man. Hon lever i Kolbäck med ytterligare två söner och två hundar. Sara är som tidigare beskrivet utbildad tv-fotograf men bytte ganska snabbt bana då längtan efter att jobba med människor och djur var för stor. Sara har också en kandidatexamen i media och kommunikation. 2007 fick hon sitt första barn och samtidigt började tankarna om att byta karriär. 2007 började hon sin terapihundsutbildning och kort därpå började även instruktörsutbildningen. Genom att hon insåg att det inte går att bara luta sig mot denna startade även tankarna om en ny kandidatexamen. Folkhälsovetenskap, Rehabiliteringsvetenskap, Hundens beteendebiologi 1,2 och 3 studerades. Även Hälsoeknomi och psykiatri och andra viktiga ämnen för att skaffa sig en kunskapsbas om man ska utbilda både i hund och människa. 

Jakten på en ny examen tog fart på riktigt 2020 då Sara fick möjlighet att läsa in en masterutbildning baserat på tidigare kurser. 2024 skrev hon sin master och ytterligare en examensgrad var införskaffad. 

Sara har hunnit med en del under dessa år. Hon har varit flitigt anlitad av Sveriges Lantbruksuniversitet, hon finns med som gästföreläsare på kursen ”nature and animal assisted interventions” samt doktorandkursen ”Animal assisted interventions”. Vidare föreläser Sara även på Kathrinebergs Folkhögskola samt Lernia och Västerås Yrkeshögskola för deras socialpedagoger. 

 

Kopplingen till SLU har funnits länge tack vare Professor Lena Lidfors som samarbetat med Sara under en längre period. 2021 var Sara medförfattare på rapporten 

”Sociala tjänstehundar – användning, lagstiftning och djurvälfärd i mötet mellan hund och människa”

Författare: Lidfors, Lena; Åsbjer, Elina; Lindsjö, Johan; Karlberg, Sara Karlberg

Detta var startskottet för fortsatta arbeten. Sara har sedan 2016 bearbetat olika samarbeten och personer i tanken om att det behöver sättas ihop ett forskningsprojekt som visar på de vinster som finns med att implementera hundar i skolan för att förebygga problematisk skolfrånvaro. Tanken fick gro och Lena Lidfors nappade och en ansökan skickades in. 2021 startade forskningsprojektet som gått mot sitt slut 2024 och 2025 blir året då det ska presenteras resultat. Det var för övrigt detta projekt som även Sara skrev sin master utifrån. Klicka på bilden så kommer du till arbetet. 

Jakten på en ny examen tog fart på allvar år 2020, när Sara fick möjlighet att läsa in en masterutbildning baserad på sina tidigare studier. Fyra år senare, 2024, skrev hon sin masteruppsats och lade därmed ytterligare en examen till sin redan gedigna meritlista.

Under dessa år har Sara varit mycket aktiv inom akademin och utbildningssektorn. Hon har haft ett nära samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), där hon regelbundet anlitas som gästföreläsare. Hon undervisar bland annat på kursen ”Nature and Animal Assisted Interventions” samt doktorandkursen ”Animal Assisted Interventions”. Utöver detta föreläser hon även på Katrinebergs Folkhögskola, Lernia och Västerås Yrkeshögskola, där hon delar med sig av sin kunskap till blivande socialpedagoger.

Saras koppling till SLU har varit stark under lång tid, mycket tack vare samarbetet med professor Lena Lidfors. År 2021 var hon medförfattare till rapporten:

”Sociala tjänstehundar – användning, lagstiftning och djurvälfärd i mötet mellan hund och människa”
Författare: Lena Lidfors, Elina Åsbjer, Johan Lindsjö, Sara Karlberg

Denna rapport blev startskottet för vidare forskningsprojekt. Redan 2016 hade Sara en vision om att vetenskapligt kartlägga de positiva effekterna av att använda hundar i skolan för att förebygga problematisk skolfrånvaro. Hon bearbetade idéer och kontakter under flera år, och till slut nappade Lena Lidfors. En forskningsansökan skickades in, och 2021 startade projektet.

Efter flera års forskning närmar sig projektet nu sitt slut, och 2025 blir året då resultaten ska presenteras. Faktum är att det var just detta forskningsprojekt som låg till grund för Saras masteruppsats.

Sara sitter också med i styrelsen för IAHAIO som är en internationell branschorganisation. Det är en viktig komponent för att hålla sig ajour med det senaste inom branschen. 

Hitta din utbildning

Vi hjälper dig att hitta den utbildning som passar dig och din hund baserat på den bakgrundskompetens du har. Kanske du undrar om din hund kan vara lämplig eller om den utbildning du fastnat för är rätt för dig. Boka en kostnadsfri rådgivning hos oss.
Kontakt

Svenska Terapihundskolan
Ridhusvägen 6
734 94 Strömsholm

Växel: 010-171 99 99

E-post kontakt
Organisationer/Samarbetspartners
footer_logos