Våra utbildningar

Det finns ett stort utbud av våra utbildningar, både yrkesutbildningar och självstudiekurser online. Nedan finner du länkar till respektive sida.  Önskar du studievägledning så väljer du att klicka på knappen nedan. 

utb(1400 x 1400 px)

Våra utbildningar

Besökshundsutbildning

Enklare besök för att skapa aktivitet, öka motivation och livskvalitet

Längd på utb: ca 6 mån
Studietakt:
ca 4h i veckan
Certifikat:
Ja
Förkunskap:
Kunskap om den målgrupp du tänkt arbeta med.

Pris: 19 900 kr

Skolhundsutbildning

Målinriktade insatser med koppling till läroplanen

Längd på utb: ca 12 mån
Studietakt:
ca 4-6h i veckan
Certifikat: Ja
Förkunskap:
Pedagogisk utbildning

Pris: 37 989 kr
Paketpris: 31 989 kr

Terapihundsutbildning

Målinriktade insatser med koppling till en vårdplan

Längd på utb: ca 8 mån
Studietakt:
ca 4-6h i veckan
Certifikat:
Ja
Förkunskap:
Utbildning inom vård, omsorg eller socialt arbete

Pris: 37 989 kr
Paketpris: 31 989 kr

yh_2

Skolhundspedagog/ Resurspedagog

Yrkeshögskoleutbildning med två titlar.



Längd på utb:  2 år
Studietakt:
50%
Förkunskap:
Gymnasium

Pris: Kostnadsfri
Pris vid utb av hund:
10 000kr

yh_2

Skolhundspedagog / Hundunderstödd pedagogik

Yrkeshögskolekurs

Längd på utb:  8 mån
Studietakt:
50%
Förkunskap:
Pedagog med minst 1 års yrkeserfarenhet i barngrupp

Pris: Kostnadsfri
Pris vid utb av hund:
10 000kr

Förberedande utbildning

För den som är nyfiken på utbildningen och vill förbereda sin hund inför en karriär som tjänstehund. Självstudiekurs

Tillgång till utb: 180 dagar
Studietakt:
ca 1-2h i veckan
Förkunskap: Ingen

Pris: 1100kr
Med bokpaket: 1500kr

FAQ

Du får uppdrag utifrån den bakgrundskompetens du har, dvs är du sjuksköterska så söker du jobb som sjuksköterska med social tjänstehund. Eller är du exempelvis lärare så söker du jobb med din lärarkompetens och kombinationen som hundförare. Man får ofta uppdrag på den plats man gör praktik eller så kan man erbjuda sina tjänster via Svea Hundtjänst

Vi har ingen specifik ras vi rekommenderar. Det är viktigt när du ska tänka på om din hund är lämplig att fundera över om den trivs med att umgås med främmande människor eller om den egentligen bara gillar att bli klappad av familjen. Hur är den i olika miljöer och kan den växla mellan att vara aktiv och passiv. Så miljö, socialitet och passivitet är viktiga kompontenter. Sen om man funderar på att köpa hund så finns det följande delar att tänka på. Exempelvis vilken målgrupp du tänkt arbeta med, vad du har för fritidsintressen och hur familjekonstellationen ser ut. Det är många komponenter som ska klaffa och därav viktigt att lägga tid på vilken ras du ska välja. Sara Karlberg och Helena Eriksson har en poddcast där de bland annat adresserar denna typ av fråga. Den heter www.halsanshundar.se och den finns även där andra poddar finns. Val av ras finns även beskrivet i boken som Helena och Sara skrivit som heter Sociala Tjänstehundar – omsorg utan ord. Den finns att köpa här: https://sths.quickbutik.com/bocker/sociala-tjanstehundar-omsorg-utan-ord

Det finns ingen över gräns på vilken ålder hunden kan gå en utbildning. Dock är det viktigt att man tänker att hunden måste vara frisk och fri från smärta. Det man kan tänka är att man funderar på om hunden leker lika mycket som tidigare, äter den och sover lika bra, kan det vara så att den inte orkar gå lika långa och många promenader? En hund som ska utbildas till social tjänstehund måste vara i god form, om hunden börjar visa tecken på ålder bör den få åldras med värdighet och inte sättas i ett sådant jobb som detta kan innebära. Om hunden däremot är äldre men fullt frisk och vid god vigör så kan den utbildas. Då måste man dock ha i åtanke att hunden kan bli sjuk och behöva pensioneras på kort varsel. Fördelen är då att du kan så klart ta in en ny hund i utbildningen.

Ja du besökshundsprogrammet ingår i helheten för vård-/terapihundsutbildningen. Så för en full examen behöver du gå besökshundsprogrammet också. Paketpriset innefattar även besökshundsprogrammet.

Hur mycket en hund kan jobba beror lite på vilket jobb den förväntas utföra, hur ansträngande det är helt enkelt. Detta kan såklart variera från hund till hund men våra rekommendationer är max 2 timmar per dag med en längre paus emellan (t.ex. en timme på förmiddagen och en på eftermiddagen) ungefär 3-4 dagar i veckan.

För att få påbörja våra utbildningar kan hunden vara 8 veckor. Detta gäller för att få börja vår förberedande utbildning. Ska man utföra ett lämplighetstest så ska hunden vara 1 år eller helst 1,5 år. För att få göra lämplighetstest med barn ska hunden vara 1 år men vi rekommenderar att hunden fyllt 1,5 år så att hunden fått mogna lite mer.

Hej, jag skulle rekommendera att du som socionom går vår terapihundsutbildning med inriktning på socialt arbete. Då går du först vår utbildning i hundunderstödd aktivitet (Besökshundsprogrammet) och sedan vidare in på nästa nivå som är terapihundsprogrammet med inriktning på socialt arbete. I paketpriset ingår alltså Besökshundsprogrammet.

Ja man kan lägga upp de olika delmomenten som man önskar. Introduktionskursen och Besökshund i teorin kan man ta helt fristående utan hund till och med. Många tar den under tiden hunden mognar på sig. Sen kan man göra resterande delar i Besökshundsprogrammet när hunden fyllt ett år och är redo för ett lämplighetstest. Om man siktar på avancerad nivå kan man ändå välja att lägga upp de olika delarna i en individuell studieplan.

Hur arbetsmarknaden ser ut så är det oerhört svårt att ge ett konkret svar då det skiljer sig en del i olika kommuner. Generellt så ser vi en stor ökning i alla kommuner men det beror ofta på hur många aktiva hundteam som finns i kommunen. Ju fler hundteam som finns utbildade desto större intresse för hundteamen. Hur man väljer att jobba är olika, en del är egna företagare, en del fakturerar via ett faktureringsbolag så som Frilans finans, en del har hundtjänst i sin anställning och en del använder sig av bemanningen Svea Hundtjänst.

Vi finns på följande orter: Umeå, Djurås, Stockholm Strömsholm, Trollhättan och Lund

Vad andra säger om oss

"Jag kan varmt rekommendera att Svenska Terapihundskolan som erbjuder en genuin och välstrukturerad utbildning som säkerställer att både hundar och förare är väl förberedda för sina kommande uppgifter"
Maria “Maja” Larsson med Ciara
“Bästa utbildningen med ett helhetstänk för både människa och hund!

Rekommenderas varmt!”
Bild på Tyra
Helén Jacobsson
"En fantastiskt bra och noggrann utbildning, med hundens välfärd I fokus.

En utbildning som verkligen rustar en inför arbetslivet."
Anna och Miramis
"Ert engagemang och stöd och att ni är så uppdaterade, inte bara på vad som händer i Sverige, utan också i världen, gör att man känner att man hela tiden får en uppdaterad utbildning både för sig själv och sin hund. På så vis utvecklas vi som team hela tiden, liksom branschen i sig. Evigt tacksam "
Maria och djuren på HippoCamp
"Att utbilda mig och min saluki till Terapihundsteam är det bästa vi gjort.

Det Terapihundskolan trycker på är att utgå ifrån hundens personlighet och välfärd för att hunden ska trivas och utvecklas i sitt arbete. Vår relation har fördjupats och vi fortsätter att utvecklas tillsammans.

Jag är så tacksam för att få vara med i de möten Mahfouzah har när hon arbetar med mig i Umeå Kommuns Demensteam."
Anna och Mahfouzah
"Först träffade jag Sara och Sofie på lämplighetstestet och de var väldigt lugna och vänliga. Lät mig och Helga göra det i vår takt. Nina som varit min utbildare tycker jag är vänlig och inlyssnande med fokus på att hundarna ska ha det bra."
Jessica med Helga
"Att utbilda sig till skolhundsteam via Terapihundskolan är en investering i livskvalité! Du får en lärorik period i ditt liv samt en bred kompetens inom hundunderstödda insatser. Utbildningen förbereder dig för hur du kan implementera hund i skolan på ett säkert sätt för alla parter, hunden, organisationen och eleverna. Du får en gedigen kunskapsbank genom canvas och undervisning av kompetenta lärare inom både teori och praktik, där hundens välmående är i fokus! Vi har nu fått en fast tjänst på en grundskola i Umeå Kommun, mycket tack vare Saras hjälp vid första kontakten med kommunen under vt-23. Nu har vi världens bästa jobb! "
Julia och Loke
"Jag var noga i valet av utbildare när jag sökte utbildning till mig och min hund. Hörde mig för från andra som gått utbildningar hos flera olika aktörer. Fastnade för terapihundskolan trots att priset var bland de dyraste då. Jag har aldrig ångrat mig. Precis som jag redan hört andra säga fick jag via dem en djupare utbildning. Stödet jag fått framförallt från Sara kring möten med arbetsplatser har vart ovärderlig hjälp. Jag kan varmt rekommendera Terapihundskolan med all deras kunskap."
Angelica och Stihl
"Min första kontakt med Svenska Terapihundskolan var i juni 2015 då jag lämplighetstestade min jaktgolden Jackie, änglahunden, som sedan utbildades först till besökshund och sen vidare till terapihund. För mig som älskar hundar kunde jag inte ha hamnat mer rätt. Inspirerande, rolig och lärorika utbildningar där hundens vilja och mående sätts i fokus. Man blir som en stor familj. Undrar man över något så är det bara att fråga så får man hjälp! Efter Jackie så har jag utbildat fyra hundar till, Ebba(schäferkorsning), Winston(tollare) och så Funny(jaktgolden) och Troy(sheltie) som blev certifierade skolhundar i juni- 24. Nu i december så lämlighetstestades hund nummer 6, Jayson(sheltie), det säger väl allt om Terapihundskolan som utbildare! ."
Carina Hargsten

Hitta din utbildning

Vi hjälper dig att hitta den utbildning som passar dig och din hund baserat på den bakgrundskompetens du har. Kanske du undrar om din hund kan vara lämplig eller om den utbildning du fastnat för är rätt för dig. Boka en kostnadsfri rådgivning hos oss.
Kontakt

Svenska Terapihundskolan
Ridhusvägen 6
734 94 Strömsholm

Växel: 010-171 99 99

E-post kontakt
Organisationer/Samarbetspartners
footer_logos