Tester

Tester

I starten av din utbildning då gör du ett lämplighetstest, sedan görs en certifiering vid utbildningens slut. Efter två år görs ett kvalitetstest för att erhålla ny id-handling och certifikat som berättigar arbete i två år till. Utbildar du flera hundar gör du fortfarande alla tester. På den här sidan hittar du formulären för att anmäla dig. 

Alla tester måste utföras, dock kan det variera kring utbildningsprocessen beroende på vem i ledet av hundar du ska utbilda. Läs mer här:  Utbilda flera hundar

     

    Hundens ska ha fyllt ett år för att få utföra lämplighetstestet.

    Känner du dig osäker så rekommenderar vi dig att kontakta oss för rådgivning. Vissa hundar är inte redo förrän de är 2 år till exempel. 

    Vad är ett lämplighetstest?

    När vi kallar till lämplighetstest inför en kursstart så handlar det om att vi vill undersöka hur förutsättningarna ser ut hos hund och förare att kunna utbilda sig och diplomera sig som hundteam. Ett lämplighetstest kan även kallas för inprovning.

    Testet finns till för att vi ska kunna se om hunden klarar av de påfrestningar som hundarna kan utsättas för under en utbildning samt praktik. Det är ett lämplighetstest där vi ser om hunden har tendens till att slå över och bli aggressiv, rädd eller att den helt enkelt skulle ta skada av att jobba som terapihund. Hundens välbefinnande är vår prioritet. Vissa moment tillåter vi ej nedslag på.

    Testmoment

    När vi gör lämplighetstestet tittar vi på dig och din hunds allmänlydnad. Hunden ska kunna sitt stanna kvar, ligg stanna kvar, gå fint i kopplet samt klara av hundmöten.  Vi tittar på hur hundens socialitet yttrar sig både med dig som hundförare närvarande och enskilt med testledare, vi tittar på hundens samarbetsförmåga, träningsförmåga, miljökänslighet, lek, hundmöte. Vi tittar även på hur hunden tar emot godis, hur den hantera en stökig/stirrande person samt en som klappar lite burdust.

    Där möjlighet ges tittar vi också på om hunden trivs med att åka hiss. (kan inte detta utföras här så utförs det under kursens gång). Det kan komma att vistas andra hundar i anslutning till lokalen där testmomenten utförs.

    Ta med

    Favoritleksak
    Gott godis

    Du får ej ha stryphalsband på hunden eller annat halsband som tillfogar obehag. Tillåtet halsband är halsband med ”snabbspänne”/ ”säkerhetsspänne” (finns att köpa i vår webshop).

    Veterinärbesiktning

    Vi vill efter utfört test och inför höstens utbildningsstart att ni utför en veterinärbesiktning som intygar att hunden är frisk och smärtfri. Detta veterinärintyg kommer du att få ladda upp på vår e-learningplattform.

    Vår vision

    När man utbildar sin hund hos oss på Svenska Terapihundskolan gör man en fantastisk resa. Att få utbilda sin hund och sig själv till ett hundteam är ett privilegium. Vi som utbildningsarrangör är noggranna med att hund och förare ska må bra i detta. I huvudsak är vår prioritering i lämplighetstestet att se att hunden kommer att trivas på sitt arbete. Vi har ett ansvar ur ett djurskyddsperspektiv att hunden inte far illa och att du som hundförare får med dig så mycket som möjligt i ryggsäcken under utbildningens gång. Vi ser tydligt om hunden bygger på sig stress under momenten eller om den helt enkelt inte vill kommunicera/interagera med främmande människor. Vi har också ett ansvar att vara ärliga och ge dig som hundförare information om hur vi tror att förutsättningarna är för dig och din hund att kunna fullfölja utbildningen. Utifrån dessa ledord och ovanstående moment baserar vi vårt bedömningsunderlag.

    Du ska ha genomfört ett ordinarie test med vuxna för att få göra test med barn. 

    Hundens ska ha fyllt ett år för att få utföra lämplighetstestet.

    Känner du dig osäker så rekommenderar vi dig att kontakta oss för rådgivning. Vissa hundar är inte redo förrän de är 2 år till exempel. 

    Vad är ett lämplighetstest?

    Ett lämplighetstest handlar om att vi vill undersöka hur förutsättningarna ser ut hos hund och förare att kunna utbilda sig och certifiera sig som hundteam hos oss. Ett lämplighetstest kan även kallas för inprovning.

    Testet finns till för att vi ska kunna se om hunden klarar av de påfrestningar som hundarna kan utsättas för under en utbildning samt praktik. Det är ett lämplighetstest där vi ser om hunden har tendens till att slå över och bli aggressiv, rädd eller att den helt enkelt skulle ta skada av att jobba som tjänstehund. Hundens välbefinnande är vår prioritet. Vissa moment tillåter vi ej nedslag på.

    Testmoment

    När vi gör lämplighetstestet med barn så handlar det i stort om impulskontroll. Vi tittar på dig och din hunds förmåga att vistas med och runt barn som är lite livliga. Några av momenten som hunden får visa upp att den kan behärska är att barnen springer omkring, att det exempelvis förbereds ett godisspel samt att barnen får klappa på hunden och eventuellt utföra ett trix.

    I alla moment tittar vi på om hunden blir stressad eller obekväm. Vi testar också hur social hunden är och hur kontakten fungerar med hundföraren. 

    Ta med

    Gott godis

    Du får ej ha stryphalsband på hunden eller annat halsband som tillfogar obehag. Tillåtet halsband är halsband med ”snabbspänne”/ ”säkerhetsspänne” (finns att köpa i vår webshop).

    Vår vision

    När man utbildar sin hund hos oss på Svenska Terapihundskolan gör man en fantastisk resa. Att få utbilda sin hund och sig själv till ett hundteam är ett privilegium. Vi som utbildningsarrangör är noggranna med att hund och förare ska må bra i detta.I huvudsak är vår prioritering i lämplighetstestet att se att hunden kommer att trivas på sitt arbete.

    Vi har ett ansvar ur ett djurskyddsperspektiv att hunden inte far illa och att du som hundförare får med dig så mycket som möjligt i ryggsäcken under utbildningens gång.

    Vi ser tydligt om hunden bygger på sig stress under momenten eller om den helt enkelt inte vill kommunicera/interagera med främmande människor.

    Vi har också ett ansvar att vara ärliga och ge dig som hundförare information om hur vi tror att förutsättningarna är för dig och din hund att kunna fullfölja utbildningen. Utifrån dessa ledord och ovanstående moment baserar vi vårt bedömningsunderlag.

     

    När du arbetat i två år så är det dags för ett kvalitetstest. För att göra kvalitetstestet så behöver du först genomgå vår korta onlinekurs för att ta del av det senaste och få nya uppdaterade styrdokument att byta ut i din hundpärm. Kvalitetstestet kan göras både digitalt och fysiskt. När du väl utfört det så får du ett kvalitetsbevis som intygar att ni kan arbeta i två år till samt nya id-handlingar. 

    Om du utbildar din nästa hund så bokar du en extern certifiering. Vi erbjuder certifieringar varje månad, det är bara att fylla i formuläret så hittar du ett datum som passar dig. 

    Svenska Terapihundskolan är medlemmar i Föreningen för sociala tjänstehundar, Sveriges hundföretagare samt IAHAIO och följer alla deras riktlinjer gällande terminologi och krav på utbildning.

    Hitta din utbildning

    Vi hjälper dig att hitta den utbildning som passar dig och din hund baserat på den bakgrundskompetens du har. Kanske du undrar om din hund kan vara lämplig eller om den utbildning du fastnat för är rätt för dig. Boka en kostnadsfri rådgivning hos oss.