Fadderhunden
Hundunderstödda insatser
FADDERHUNDSTEAMETS ARBETE
Fadderhundskonceptet är konstruerat av Terapihundskolans grundare Sara Karlberg. I detta koncept får man material med både sagobok, målarblad och färdiga lekar. Du arbetar med din hund för att exempelvis stärka barnens samarbetsförmåga, lyfta fram empati och värdegrund.
Konceptet går under det som kallas för hundunderstödda insatser (Animal assisted support programs AASP)


- ca 20 studietimmar
- Onlineundervisning
- Handledning av din lärare/instruktör
- l-test – Barn
- lån av tjänstetecken
- Certifiering
- id-handlingar
- certifikat
Pris: 5 900 kr
Paketpris: 6900 kr
Ink läshund
Fadderhundskonceptet

Arbeta med hundunderstött program som exempelvis Fadderhunden ger dig fler möjligheter när du ska hjälpa barnen att exempelvis samarbeta eller lära sig hur man blir en bättre kompis. Du har besökshundsutbildningen i botten alt. att du påbörjat skolhundsutbildningen där denna ingår.
Beroende på om du arbetar som besökshundsteam med barnbehörighet = fadderhunden så arbetar du inte målinriktat och det krävs inte dokumentation eller utvärdering. Implementerar du dock detta koncept som skolhundsteam kan det vara en del av värdegrundsarbetet i skolan.
Med fadderhundskonceptet får du både sagoböcker, målarblad och färdiga övningar. I utbildningen ska du göra 10h praktik med barn under 13 år.
OBS! Om du gör denna i samband med din besökshundsutbildning ska lämplighetstest samt besökshundsutbildningens första 5h med vuxna deltagare utföras.




Lämplighetstestet

Du ska ha genomfört ett ordinarie test med vuxna för att få göra test med barn.
Hundens ska ha fyllt ett år för att få utföra lämplighetstestet.
Känner du dig osäker så rekommenderar vi dig att kontakta oss för rådgivning. Vissa hundar är inte redo förrän de är 2 år till exempel.
Vad är ett lämplighetstest?
Ett lämplighetstest handlar om att vi vill undersöka hur förutsättningarna ser ut hos hund och förare att kunna utbilda sig och certifiera sig som hundteam hos oss. Ett lämplighetstest kan även kallas för inprovning.
Testet finns till för att vi ska kunna se om hunden klarar av de påfrestningar som hundarna kan utsättas för under en utbildning samt praktik. Det är ett lämplighetstest där vi ser om hunden har tendens till att slå över och bli aggressiv, rädd eller att den helt enkelt skulle ta skada av att jobba som tjänstehund. Hundens välbefinnande är vår prioritet. Vissa moment tillåter vi ej nedslag på.
Testmoment
När vi gör lämplighetstestet med barn så handlar det i stort om impulskontroll. Vi tittar på dig och din hunds förmåga att vistas med och runt barn som är lite livliga. Några av momenten som hunden får visa upp att den kan behärska är att barnen springer omkring, att det exempelvis förbereds ett godisspel samt att barnen får klappa på hunden och eventuellt utföra ett trix.
I alla moment tittar vi på om hunden blir stressad eller obekväm. Vi testar också hur social hunden är och hur kontakten fungerar med hundföraren.
Ta med
Gott godis
Du får ej ha stryphalsband på hunden eller annat halsband som tillfogar obehag. Tillåtet halsband är halsband med ”snabbspänne”/ ”säkerhetsspänne” (finns att köpa i vår webshop).
Vår vision
När man utbildar sin hund hos oss på Svenska Terapihundskolan gör man en fantastisk resa. Att få utbilda sin hund och sig själv till ett hundteam är ett privilegium. Vi som utbildningsarrangör är noggranna med att hund och förare ska må bra i detta.I huvudsak är vår prioritering i lämplighetstestet att se att hunden kommer att trivas på sitt arbete.
Vi har ett ansvar ur ett djurskyddsperspektiv att hunden inte far illa och att du som hundförare får med dig så mycket som möjligt i ryggsäcken under utbildningens gång.
Vi ser tydligt om hunden bygger på sig stress under momenten eller om den helt enkelt inte vill kommunicera/interagera med främmande människor.
Vi har också ett ansvar att vara ärliga och ge dig som hundförare information om hur vi tror att förutsättningarna är för dig och din hund att kunna fullfölja utbildningen. Utifrån dessa ledord och ovanstående moment baserar vi vårt bedömningsunderlag.

Det finns flera olika vägar att betala för utbildningar hos oss. Fakturan/betalning för lämplighetstestet sker innan testet görs. Du får oftast en faktura av oss som du ska ha betalt tills testdagen. När du väl är godkänd på testest så kommer fakturan för själva kursavgiften som i sin tur ska vara betald innan första kurstillfället.
Om man önskar att ta sin betalning i flera delar finns det lite olika lösningar för avbetalning.
Betala via Human finans. https://www.humanfinans.se/ du kan även kalkylera på hur ditt lån skulle bli i deras kalkylator. https://www.humanfinans.se/kalkylator/
Väljer du Human finans så laddar du upp vår faktura i deras system och så löser dem en avbetalningslösning åt dig. Du kan höra med dem i förväg om du har rätt till en avbetalningsplan hos dem.
Telefon: 08 560 201 15
Mail: info@humanfinans.se
Betala med Fortnox finans via Zaver. https://zaver.com/se när du får fakturan från oss så finns det en qr kod som du kan scanna för att få möjliget att göra en avbetalning på fakturan. Zaver är samarbetspartner med Fortnox.
Telefon: 08-551 062 60
Mail: info@zaver.se
Hitta din utbildning
Kontakt
Svenska Terapihundskolan
Ridhusvägen 6
734 94 Strömsholm
Växel: 010-171 99 99
E-post kontakt
Utbildningsfrågor
sofie.johansson@terapihundskolan.se
Ekonomifrågor
ekonomi@terapihundskolan.se
Yrkeshögskola/Skolhundspedagog
yvette.lundstrom@terapihundskolan.se
Organisationer/Samarbetspartners
