Läshund

Läshundsutbildning

Hundunderstödd aktivitet med inriktning på barn

Rekommenderas att göras tidigast när hunden är 18 månader.

Arbeta med hundunderstödd aktivitet. När du utbildar dig till besökshundsteam arbetar du med att ge stöd, motivation, uppmuntran, aktivitet och sällskap. Vill du arbeta med din besökshund tillsammans med barn så behöver du göra ett lämplighetstest med barn samt utföra 10h praktik och en examen.

Det här är en vidareutbildning på vår Besökshundsutbildning som alltså du antingen behöver göra parallellt med denna del eller så kan du gå den efter att du utbildat dig till Besökshundsteam. Förkunskapskrav: Fadderhunden

Utbildningen som helhet syftar till att utbilda ett ekipage som kan utöva hundunderstödda läsaktiviteter genom sitt arbete som läshundsteam.  Hundteamet kallas läshundsteam och syftar till att verka som stöd, motivation, uppmuntran, aktivitet och sällskap vid lässtunder för barn och ungdomar. Efter genomförd utbildning ska teamet kunna genomföra enklare läshundsbesök inom exempelvis skola eller på bibliotek med deltagare under 13 år, både med enskilda personer och grupper.

Utbildningen har såväl teoretiska som praktiska inslag. Inom ramen för utbildningen kommer förare och hund på egen hand att genomgå träning av de grundfärdigheter som krävs inför certifiering. Föraren har möjlighet till feedback av huvudläraren (digitalt) under utbildningsprocessen, men inga fysiska träffar ordnas i samband med denna utbildning.

OBS! Om du gör denna i samband med din besökshundsprogrammet ska lämplighetstest samt besökshundsutbildningens första 5h med deltagare utföras innan du får göra praktik inom något av nedanstående områden. 

  • ca 20 studietimmar
  • Onlineundervisning
  • Handledning av din lärare/instruktör
  • Förkunskapskrav: Fadderhunden
  • lämplighetstest – Barn
  • lån av tjänstetecken
  • Certifiering
  • id-handlingar
  • certifikat
  • Fadderhundsutb.
  • Läshundsutb
  • Klarna
  • Faktura
  • Human Finans

1. Lämplighetstest

Du börjar alltid med ett lämplighetstest för att se om din hund trivs med detta arbete.

2. Utbildning

Onlineföreläsningar varvat med fysiska träffar med hundträning. Grundfärdigheter och praktik.

3. Certifiering

Sista momentet är certiferingen som sker i en autentisk miljö. Därefter får du certifikat och id-handlingar.

Förutom de fysiska träffarna gör du resten i din egna takt.

Gör din anmälan idag!

Varför ska man välja oss som utbildare?

Det finns flera olika utbildare i Sverige idag och generellt sett finns det inga dåliga utbildare skulle vi vilja säga. Och vi vill inte heller säga hur andra gör det utan mer hur vi tänker och vad vi tror på. Så här kommer våra argument varför man ska välja oss.

Hundens välfärd i fokus

Vi arbetar helt uteslutande med belöningsbaserad träning av de hundar som vi utbildar. Vi arbetar konstant på att utveckla våra koncept så att hundens välfärd står i fokus.

Utveckling

Varje halvår och år utvecklar vi våra utbildningar och följer det senaste i branschen.

Certifikat + kvalitetssäkring

När du genomfört din certifering får du både ett certifikat samt id-handlingar. Vartannat år återkommer man och gör ett kvalitetstest för att förnya sina id-handlingar.

Stort engagemang i branschen

Flera i organisationen är engagerad i branschen, både som medlemmar i styrelsen till Föreningen för Sociala tjänstehundar. Vi är också medlemmar i föreningen vilket också resulterar i att du som kund också har rätt till att bli medlem i föreningen.

Internationellt engagemang

Vd Sara Karlberg sitter i styrelsen för IAHAIO som är en internationell organisation för djur och naturunderstödda insatser. Det finns en konstant strävan efter att vara uppdaterad på det senaste inom branschen internationellt.

Kompetens

Vi har som policy att alla som utbildar hos oss ska både ha en akademisk bakgrund som utbildad exempelvis till sjuksköterska, lärare, socialpedagog, beteendevetare m.m. Våra lärare ska också ha praktisk erfarenhet av arbete med egen hund i verksamhet. Plus givetvis utbildad instruktör.