Att klappa hundar kan öka din mentala hälsa

(Photo Credit: Westend61 / Getty Images)

Artikel översatt till svenska från https://dogtime.com/feature/125706-petting-dogs-can-boost-your-mental-health AV ZAHRAH PATEL

I dagens snabba värld har stress och psykiska problem blivit vanliga. Men mitt i allt kaos har bandet som delas mellan människor och deras pälsiga vänner uppstått som en ledstjärna av hopp, och avslöjar en terapeutisk koppling som går utöver enkel sällskap.

Konsekvenserna av detta förhållande på mental och fysisk hälsa är enorma, och möjligheterna är oändliga. I synnerhet har ny forskning visat att klappa hundar kan påverka en persons mentala hälsa och humör – till det bättre.

Psykiska fördelar med att klappa hundar
Att klappa en hund, även för en kort stund, har upptäckts ha bestående fördelar för mental hälsa. Det här är inte bara en feel-good-upplevelse. Faktum är att flera studier har avslöjat ett betydande fysiologiskt svar på denna till synes enkla – och, för att inte tala, njutbar – handling.

Det verkar som att till och med flyktiga ögonblick som spenderas i interaktion med hundar har förmågan att minska nivåerna av stressframkallande hormoner, samtidigt som oxytocin höjs – med ömt smeknamnet “kärlekshormonet”.

Dessutom upptäckte forskarna att även kort kvalitetstid med en hund kan förbättra kognitiva förmågor. Korta interaktioner varannan vecka mellan skolbarn och hundar visades öka barnens resonemangsförmåga och koncentration. Vad mer är att dessa positiva effekter varade i månader.

Professor Nancy Gee är chef för Center for Human-Animal Interaction vid Virginia Commonwealth University. Som hon sa, “Jag tror att det är säkert att säga att djur är fördelaktiga för vår mentala och fysiska hälsa. Vi ser riktigt fina effekter.”

VCU-centret leder vägen inom det framväxande forskningsfältet fokuserat på hälsofördelarna med interaktion mellan människor och djur. Med stöd från organisationer som Waltham Petcare Science Institute och National Institutes of Health i USA har denna forskning upplevt en snabb tillväxt.

(Photo Credit: Anastasiia Krivenok / Getty Images)

Lägre stressnivåer på grund av hundinteraktioner

I en intervju med NPR diskuterade professor Gee de spännande framstegen inom forskning kring hälsofördelarna med att klappa hundar. Antalet studier har inte bara ökat, utan kvaliteten på bevisen har också förbättrats avsevärt. En spännande upptäckt är att interaktion med hundar i endast fem till 20 minuter kan minska nivåerna av stresshormonet kortisol hos människor. Det är sant även om hunden de klappar inte är deras egen.

Förra året gjorde australiensiska medicinska forskare och psykologer en grundlig granskning av 129 peer-reviewed studier. Deras resultat visade att över hälften av dessa studier dokumenterade positiva fysiologiska förbättringar hos individer som tillbringade bara fem minuter med en hund.

“Vi ser också ökningar av oxytocin, det där må-bra sortens bindningshormon,” förklarade Gee till NPR. Denna forskning belyser förändringar i individers hjärtfrekvensvariabilitet (HRV) – en nyckelindikator på övergripande välbefinnande.

Ökat HRV har associerats med avslappning, medan minskat HRV är kopplat till betydande hälsoproblem. “Vad jag älskar med den här forskningen är att det är en dubbelriktad gata.” Hon fortsatte: “Vi ser samma sak hos hundarna. Så hundarnas oxytocin ökar också när de interagerar med en människa.”

Att äga hund minskar risken för hjärtinfarkt, säger studien
Även om det verkligen har sina fördelar att spendera små stunder med lurviga vänner, kan att äga en hund vara den ultimata nyckeln till ett längre, hälsosammare liv. Ny forskning från American Heart Association visar att hundägande avsevärt minskar risken för hjärtinfarkt och död för individer som bor ensamma. Studien visade att totalt sett minskade sannolikheten för för tidig död att ha en hund i hemmet med 24 procent.

Enligt Megan Mueller, en psykologiprofessor vid Tufts University, beror allt på en hunds unika perspektiv på livet. Till skillnad från människor, som tenderar att dröja vid det förflutna eller oroa sig för framtiden, är hundar helt nedsänkta i nuet.

“De upplever sin miljö med förundran och vördnad hela tiden,” förklarar Mueller. “De tar inte upp vad som hände dem tidigare under dagen eller vad de tänker på i framtiden. De är där just nu, säger hon.

Mer om sambandet mellan människa och hund

Få relationer i djurriket kan matcha komplexiteten och skönheten i bandet mellan människor och hundar. Denna koppling har bestått i årtusenden och är invävd i vår biologi, psykologi och sociala strukturer. Låt oss utforska de primära faktorerna som formar och upprätthåller denna unika förening:

Historisk bakgrund
Tämjningen av hundar går tillbaka för cirka 20 000 till 40 000 år sedan, vilket gör dem till ett av de tidigaste domesticerade djuren. I början kan människor ha blivit fascinerade av vargar – förfäder till tamhundar – på grund av deras jaktkunskaper. Å andra sidan kunde vargar ha hittat fördelar i mänskligt skrot och skydd. Denna koppling utvecklades så småningom till en ömsesidigt fördelaktig relation, med människor och hundar som samarbetade i jakt, vallning och skyddsverksamhet.

Biologisk förening
Hundar och människor har en distinkt hormonell koppling. Forskning har visat att interaktioner mellan människor och deras valpar kan höja oxytocinnivåerna – ett hormon kopplat till känslomässig bindning i de två arterna. Detta etablerar en konstruktiv återkopplingsslinga som fördjupar den känslomässiga kopplingen mellan dem.

Sociala organisationsmönster
Hundar uppvisar sociala organisationsmönster som har vissa likheter med de som finns i mänskliga samhällen. De är flockorienterade varelser som förstår begreppen hierarki och roller inom sina sociala grupper. Ett stort antal hundar betraktar sin människofamilj som sin flock och introducerar sig naturligt i denna struktur – de känner igen en ledare och tar på sig en specifik roll inom familjeenheten.

Kommunikationsfärdigheter
Hundar har en anmärkningsvärd förmåga att förstå mänskliga gester, ansiktsuttryck och till och med vissa ord. Även om de inte förstår mänskligt språk på samma sätt som människor gör, kan de upprätta kopplingar mellan särskilda ljud och gester med motsvarande handlingar och belöningar. Denna delade förståelse fördjupar bandet mellan människor och hundar samtidigt som det avsevärt underlättar både träning och samarbete.

Funktionella och samarbetande roller
Under historiens gång har hundar åtagit sig många funktionella roller för människor – inklusive jakt, vallning och skydd. Valpar har också engagerat sig i mer moderna uppgifter som att hjälpa till i polis- och militäroperationer, samt att hjälpa individer med funktionshinder. Dessa ansvarsområden har odlat en stark känsla av partnerskap och samarbete mellan de två arterna.

Peta en hund, öka din mentala hälsa
Det är lätt att se varför hundar kan ha en så djupgående inverkan på människors välbefinnande – de lär oss konsten att vara närvarande, påminner oss om skönheten som finns i varje ögonblick och för oss tillbaka till en plats av inre frid och lugn . Oavsett om vi tar dem på långa promenader eller gosar med dem i soffan, är dessa varelser en kraftfull kraft för det goda i våra liv. Så nästa gång du myser med din lurviga vän, ta en stund att suga in deras glädje och förundran. Vem vet – det kanske bara är nyckeln till en friskare och gladare dig!

Om författaren: Zahrah Patel
ZAHRAH PATEL
Zahrah är en passionerad författare med en djupt rotad fascination för djurriket. Med en kandidatexamen i zoologi från University of Mumbai har hon ägnat sin tid åt att fördjupa sig i den intrikata världen av djurbeteende, fysiologi och bevarande. Hennes engagemang för att förstå och förespråka djurens välbefinnande har drivit henne att bli en röst inom området husdjursvård och välfärd. Oavsett om hon tillbringar kvalitetstid med sina egna lurviga följeslagare eller bidrar till webbplatser som DogTime.com och CatTime.com, dedikerade till våra hund- och kattkompisar, lyser Zahrahs medkänsla för alla stora och små varelser igenom. Hennes artiklar är utformade för att utbilda, underhålla och stärka djurägare och erbjuda värdefulla insikter om allt från djurbeteende och hälsa till träningstips och ansvarsfullt husdjursägande.

Related Articles